Säännöt edit. 20.8.2010

Täältä löytyy apuja kirjautumiseen sekä foorumin säännöt
admin
Site Admin
Viestit: 154
Liittynyt: Ke Helmi 11, 2009 13:34

Säännöt edit. 20.8.2010

ViestiKirjoittaja admin » To Maalis 05, 2009 7:37

Foorumin säännöt

Tämä palsta on tarkoitettu vain ja ainoastaan raskaudenkeskeytyksen sikiöperäisistä syistä tehneille, meille Enkelinkoskettamille.
Emme hyväksy palstalle terveydenhuoltoalan opiskelijoita, emme uteliaita, sensaationnälkäisiä ihmisiä, emme materiaalia lehtiinsä hakevia toimittajia, emme hyvää tarkoittavia sukulaisia vaan ainoastaan äitejä ja isiä, jotka eivät pientä saaneetkaan elävänä syliin. Hyväksymällä tämän foorumin ehdot vannot samalla, että et ole vain urkkimassa täällä, vapaamatkalaisena turistina. Opiskelijoiden päättötyö, pro gradu ja gradututkimuksia koskevat tiedonkeruut välitetään vain ja ainoastaan foorumin moderaattorien kautta foorumille, sama koskee toimittajien haastattelupyyntöjä. Ota huomioon, että kaikki viestit sivuilla ovat kirjoittajiensa mielipiteitä eivätkä ylläpidon, moderaattoreiden tai webmasterin (lukuunottamatta heidän itsensä kirjoittamia viestejä) ja siksi he eivät ole vastuussa näistä kirjoituksista.

Rekisteröityessäsi valitse nimimerkki ja salasana huolella. Salasanan voi uusia, jos se pääsee unohtumaan. Rekisteröitymisen jälkeen valvoja hyväksyy sinut Foorumin jäseneksi. Ota huomioon että tämä ei tapahdu automaattisesti samantien, vaan tässä voi kestää hieman aikaa, emme voi valvoa 24/7 netin ääressä uusien jäsenien hakemusten saapumista!

Kun olemme hyväksyneet sinut Foorumin jäseneksi kirjoitathan lyhyen esittelyviestin itsestäsi, saat itse päättää miten paljon kerrot. Esittelyviestiä ei satunnaiset lukijat pääse katsomaan, vaan se vaatii rekisteröitymisen ja esittelyviesti on olennainen päästäksesi foorumille sisään. Tärkeintä on, että viestissä selvästi on syy, miksi haluat foorumille jäseneksi; nimellä ja asuinpaikalla ei ole niin väliä. Esittelyviestin ei tarvitse olla pitkä, ei mikään kaunokirjallisuuden mestariteos. Foorumilla on paikka varsinaisille keskeytyskertomuksille, kaikkea ei tarvitse esittelyyn saada kirjoitettua. Esittelyviesti tulee kirjoittaa viikon sisällä tunnuksesi hyväksymisestä, jotta tunnuksesi voidaan aktivoida. Tämän jälkeen aukeavat muutkin keskustelualueet valvojan toimesta, ei samantien automaattisesti (emme voi päivystää 24/7 netin ääressä, toimimme toki mahdollisimman pikaisesti)! Sähköpostin tai yksityisviestin lähettäminen adminille nopeuttaa tunnuksen täyttä aktivointia.

Sivustolla ei hyväksytä mitään loukkaavaa, vihamielistä, epämoraalista tai muutakaan materiaalia joka voisi loukata voimassa olevia lakeja. Toimimalla tätä vastoin voidaan sinut poistaa sivustolta (tarvittaessa yhteydentarjoajaasi otetaan yhteyttä). Webmaster, ylläpito ja moderaattorit ovat oikeutettuja poistamaan, muokkaamaan, siirtämään tai sulkemaan minkä tahansa aiheen milloin tahansa. Keskustellaan hyvässä hengessä vertaistukiryhmänä, saman kokeneiden kesken kuten jo aiemmin Yahoon! keskustelupalstalla teimme. Kaikki kysymykset ovat sallittuja, mutta koitahan katsella, onko aiheesta jo avattu viestiketjua: kymmenien viestiketjujen avaaminen samasta aiheesta tukkii foorumia ja tekee siitä epäselvän. Jos aihe muuttuu oleellisesti viestiketjun otsikosta keskustelun edetessä perusta toki uusi viestiketju! Näin keskustelua on helpompi seurata ja foorumilla oleva tieto löytyy helpommin sitä hakeavalle.

Kaikki kehitysehdotukset, ruusut ja risut ovat tervetulleita. Muokkaamme ja kehitämme foorumia käyttäjien mielipiteiden ja tarpeiden mukaan. Kaikista isommista muutoksista kysytään käyttäjien mielipidettä ja enemmistön mielipidettä pyritään kunnioittamaan. Poikkeuksena ovat ne päätökset joissa ylläpito ei näe kuin yhden ainoan vastauksen mahdollisena omien resurssiensa takia. Päätöksistä ja muutoksista pyrimme ilmoittamaan ajoissa ja selittämään miksi näin tehdään.

Kaikista foorumia koskevista uudistuksista tiedotetaan tällä palstalla - ja aina ajallaan. Muualta luetut väitteet uudistamisista eivät pidä paikkaansa, ellei täällä niin mainita!


Kun kirjoitat foorumille:

Haluamme pitää foorumin mahdollisimman helppolukuisena ja useimpien silmää miellyttävänä, tästä syystä kirjoittaessasi foorumille huomaathan seuraavat asiat:

Laadi otsikot siten, että ne noudattavat suomenkielen sääntöjä, eli se mikä toimisi lauseena, merkkeineen, on sallittua. Lainausmerkkien, ajatusviivan ja lauseen päättävien merkkien käyttö otsikoissa on sallittua. Sen sijaan hymiöt, erikoismerkit ja kiekurat poistetaan. Päivämäärien käyttö otsikoissa sallitaan.

Käytä otsikoissa normaalisti pieniä kirjaimia - huutaminen ei ole sallittua. Teksteissä voit käyttää isoja kirjaimia tilanteeseen sopien, mutta koko teksti isoilla kirjaimilla kirjoitettuna on turhaa sekä rasittavaa lukea.

Värien ja muiden tyylien käyttö teksteissä on sallittua. Yhä muistuttaisin kuitenkin, että koko tekstin kirjoittaminen lihavoidusti ei ole miellyttävää lukea. Äläkä täytä viestejä hymiöillä, muutamalla hymiöllä saa kyllä pointin esille, niitä ei tarvitse montaa.

Harkitse, kummalle foorumille kirjoitat asiasta, raskausjutut ovat toivottuja Ekmimmien puolella, mutta Enkelinkosketuksen puolella voivat aiheuttaa mielipahaa muille käyttäjille heidän käydessä akuuteinta keskeytyssurua läpi.

Sääntö aktiivisuudesta

Käyttäjällä ei ole pakkoa osallistua keskusteluun, mutta välttääksemme mukana kulkevat ”vapaamatkustajat”, joiden tarkoitusperät foorumilla oloon voi kyseenalaistaa, tulee käyttäjän kirjoittaa foorumille aktivoitumisen jälkeen viikon sisään esittelyviesti ja ensimmäisen kuukauden aikana vähintään 2 viestiä (mukaanlukien esittelyviesti). Foorumilla pysyäksesi tulee kirjoittaa vielä 2 viestiä seuraavan 3 kuukauden aikana - eli yhteensä 4 viestiä kolmen kuukauden sisään. Jos tämä tuntuu liian kohtuuttomalta vaatimukselta, ota yhteyttä moderaattoriin tai adminiin. Foorumi tarvitsee toimiakseen aktiivisia kirjoittajia, mutta myös vähemmän aktiiviset ovat yhtälailla foorumin käyttöön oikeuttettuja. Kirjoitettuasi nuo muutamat viestit, voit hyvin lueskella foorumin tekstejä aivan rauhassa.

Käyttäjiä, jotka eivät ole täyttäneet tätä vaatimusta tai eivät ole ottaneet yhteyttä, poistetaan viimeistään 3kk kuluttua rekisteröitymisestä. Jos esittelyviestiä ei ole tehtynä viikon sisään palstalle rekisteröitymisestä, rekisteröityminen poistetaan. Poistamme käyttäjiä ilmoittamatta siitä erikseen käyttäjälle. Ryhmän luottamuksellisuuden säilyttääksemme tarkkailemme aktiivisesti foorumille hyväksyttejen viestimäärää. Kun rekisteröityminen on ylläpidon toimesta poistettu, ei sitä pysty enää palauttamaan vaan henkilön on rekisteröidyttävä uudelleen.

Käyttäjien, joiden edellisestä kirjautumisesta foorumille on kulunut 12 kuukautta,tunnukset suljetaan ja heille lähetetään foorumille rekisteröityyn sähköpostiin ilmoitus asiasta. Mikäli postiin ei tule vastausta viikon sisään, poistetaan tunnus kokonaan.

Facebook

Ryhmällä on myös oma Facebook yhteisö, joka on tarkoitettu aktiivisille, täysivaltaisille foorumilaisille. Saadaksesi kutsun Facebook:iin sinun tulee olla ollut vähintään 3 kuukautta jäsenenä (eli ns. koeaika suoritettu) sekä viestien määrästä päätellen suht aktiivinen foorumilainen. Facebookissa esiinnymme omilla nimillämme, siksi sinne pääsy on vielä tiukemmassa ja rajatumpaa kuin mitä Foorumille. Kutsun Facebook:iin lähettää admin, ota yhteyttä Ylläpidon ketjun kautta tai suoraan yksityisviestillä. Kutsua varten admin tarvitsee Facebooksissa käyttämäsi sähköpostiosoitteen, johon kutsu tulee mahdollisimman pikaisesti.

Hymiöt

Käytä hymiöitä kohtuudella viesteissä, liiallinen käyttö tekee viestistä sekavan ja rasittavan luettavaksi. Välillä hymiöt auttavat selvittämään viestiä, joten niiden käyttö on aivan perusteltua!

Ketjujen lukitseminen ja poistaminen

Ylläpidolla on oikeus lukita mikä tahansa ketju siinä vaiheessa, kun se on harhautunut alkuperäisestä aiheesta liikaa ja ohjata keskustelu uusiin ketjuihin. Jokainen sulkeminen perustellaan. Ketjuja voidaan poistaa ylläpidon toimesta.

Kirosanat

Kirosanat ovat sallittuja, kohtuudella käytettynä.

Kirosanoja ei saa käyttää kuitenkaan viestien otsikoissa (ei myöskään allekirjoituksissa), haluamme pitää foorumin ulkoasun siistinä. Mielummin ilman kirosanoja viestitkin, mutta joskus ottaa niin pahasti päähän että muutama kirosana ei haittaa. Tarvittaessa voimme moderoida tekstiä siistimpään muotoon.

Kritiikki moderoinnista

Kaikki kritiikki moderaattorien tekemille muokkaus- tai poistamispäätöksille tulee esittää joko suoraan alueen moderaattoreille, admineille tai neuvontaan.

Laulun ja runojen sanat

Laulun sanoja saa lainata. Muistathan kuitenkin aina isyysoikeudet: tekijän nimi täytyy olla selkeästi näkyvillä. Sama koskee runoja sekä muita netistä tai kirjoista poimittuja tekstejä. Tekijät näkyviin! (jos tekijä on tuntematon/et löydä kuka on tekijä, merkitse sekin)

Oikeiden nimien käyttö

Käytä foorumilla harkiten omaa, läheistesi ja julkisessa ammatissa toimivien kuten lääkäreiden nimiä. Yleinen maininta on sallittua, esim. kävimme tänään lääkärillä, jonka nimi on Matti Meikäläinen. Sekä positiiviset että negatiiviset ajatukset ko lääkäristä/sukulaisesta/työkaverista, varsinkin nimeä käyttäen, on syytä tehdä harkitusti. Kannattaa harkita tarkkaan, onko aina aihetta vetää ko henkilön oikeaa nimeä keskusteluun, esim. yleislääkärin nimen mainitseminen on usein aika turhaa, mutta erikoislääkärin nimen mainitseminen voi olla joissakin tilanteissa aiheellista. Hekin ovat julkisen ammatin lisäksi tavallisia ihmisiä, joten meidän tulisi kunnioittaa omamme lisäksi myös heidän anonyymiteettiään.

Päiväkirjat

Jos päiväkirjaan ei ole kirjoitettu päiväkirjanpitäjän toimesta kolmeen kuukauteen, päiväkirja lukitaan. Foorumille ei erikseen perusteta säilytyspaikkaa vanhentuneille päiväkirjoille, vaan ne jäävät muiden joukkoon odottamaan, että päiväkirjan pitäjä saa ne talletettua/tulostettua. Päiväkirjoja säilytetään kuitenkin maksimissaan 6kk viimeisen viestin kirjoittamisesta. Moderaattoreilla on oikeus lukita päiväkirjoja odottamaan tuota 6 kuukautta, mikäli selvästi käy ilmi, että päiväkirjan pitäjä on lopettanut päiväkirjan pitämisen. Päiväkirja voidaan myös lukita ja/tai poistaa päiväkirjanpitäjän pyynnöstä. Lisäaikaa päiväkirjan poimimiseen talteen annetaan myös, ennen päiväkirjan poistamista moderaattori lähettää viestiä, että päiväkirja ollan poistamassa.

Toisen käyttäjän mollaaminen

Mikäli sinulla on antaa jotain negatiivista kritiikkiä toisesta käyttäjästä, teethän sen yksityisviestein. Muistathan kuitenkin, että myös yksityisviesteissä tulee kunnioittaa toista käyttäjää ja hänen mielipiteitään. Mikäli saat yksityisviestin, joka loukkaa sinua, tai mikäli joku alkaa sinua yksityisviestein ahdistelemaan, niin ota yhteyttä admineihin. Jos epäilet, että joku on vain ”innokas turisti”, esitä epäilyksesi moderaattorille/adminille. Jos epäilet jonkun tarkoitusperiä foorumilla olemiseen, ota yhteys adminiin/moderaattoriin yksityisviestillä.

Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen

Suomen rikoslain mukaan yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen on kielletty rangaistuksen uhalla. Ethän siis esitä toisen yksityiselämästä tietoja, vihjauksia tai kuvia, jotka aiheuttavat vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa loukatulle.


Foorumin käyttöohjeet

Allekirjoitus

Allekirjoituksen saat vaihdettua käyttäjätiedoistasi. Sivun selkeyden vuoksi pidetään kohtuus myös allekirjoituksissa, eli ei aleta liioittelemaan tekstin koolla tai kuvilla tai muilla. Otamme kyllä yhteyttä sitten kun tällaisia allekirjoituksia tulee vastaan! Käytä myös harkintaa, missä allekirjoitusta käytät: uuden raskauden laskuri voi satuttaa juuri keskeytyksen kokenutta. Allekirjoitukseen olisikin suotavaa laittaa vain lyhyt yhteenveto, kuten Yahoo!n palstalla on ollut. Allekirjoituksen voi myös estää näkyvistä vastatessa ketjuun, jossa uusi raskaus voisi olla toisia satuttava juttu.

Viestien poistaminen

Jäsenet pystyvät poistamaan omia viestejään vain jos kukaan ei ole kirjoittanut heidän jälkeensä ketjuun. Neuvonnasta viestejä pystyy poistamaan vain adminit.

Yksityisviestit

Yksityisviestilokerosi löydät sivun ylälaidassa olevista toiminnoista. Yksityisviestilokeroon mahtuu saapuneita viestejä 50kpl, lähetettyjä viestejä 25kpl ja tallennettuja 50kpl. Lokerosi koostuu neljästä osasta "saapuneet", "lähetetyt", "lähtevät" ja "tallennetut". Huomaa, että lähettämäsi yksityisviestit pysyvät lähtevät-kansiossa muistissa niin kauan kunnes vastaanottaja on lukenut lähettämäsi viestin, jonka jälkeen ne siirtyvät itsekseen lähetetyt-kansioon. Älä poista lähettämääsi viestiä "lähtevät" kansiosta itse, koska silloin se poistuu myös vastaanottajalta! Poista se vasta lähetetyt kansiosta. Yksityisviestin voit lähettää myös YV nappulasta käyttäjätiedoissa tai käyttäjän kirjoittaman viestin alalaidasta.

Päiväkirjan kirjoittamisen säännöt:

Päiväkirja on jokaisen oma paikka purkaa elämäntilannettaan auki, itselleen muistiin tai vaikkapa ystäville tiedoksi. On kirjoittajan oma valinta mistä hän päiväkirjaansa kirjoittaa, kunhan pysytään tietyissä rajoissa, jotka laki, netiketti tai foorumin omat säännöt määrittelevät.

Foorumin omat säännöt

Sivustolla ei hyväksytä mitään loukkaavaa, vihamielistä, epämoraalista tai muutakaan materiaalia joka voisi loukata voimassa olevia lakeja. Toimimalla tätä vastoin voidaan sinut poistaa sivustolta (tarvittaessa yhteydentarjoajaasi otetaan yhteyttä). Webmaster, ylläpito ja moderaattorit ovat oikeutettuja poistamaan, muokkaamaan, siirtämään tai sulkemaan minkä tahansa aiheen milloin tahansa.

Mikäli sinulla on antaa jotain negatiivista kritiikkiä toisesta käyttäjästä, teethän sen yksityisviestein. Muistathan kuitenkin, että myös yksityisviesteissä tulee kunnioittaa toista käyttäjää ja hänen mielipiteitään. Mikäli saat yksityisviestin, joka loukkaa sinua, tai mikäli joku alkaa sinua yksityisviestein ahdistelemaan, niin ota yhteyttä admineihin.

Suomen rikoslain mukaan yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen on kielletty rangaistuksen uhalla. Ethän siis esitä toisen yksityiselämästä tietoja, vihjauksia tai kuvia, jotka aiheuttavat vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa loukatulle.

Foorumilla puhutut jutut pysyvät foorumilla, niitä ei levitellä ympäristöön ”kepeänä kahvipöytäkeskusteluna”. Suljetun yhteisön idea on juuri siinä, että se on vain jäseniään, saman asian kokeneita varten. Jäsenen luvalla voi perheenjäsen lukea foorumin viestejä, mutta luottamuksellisesti. Salasanaa ei luovuteta eteenpäin. Jos epäilet, että salasanasi on päätynyt vääriin käsiin, ota yhteyttä moderaattoriin tai vaihda salasana välittömästi! Olisi suotavaa, ettei listalla puhutuista asioista keskusteltaisi listan ulkopuolella edes nimettömänä – eihän kukaan haluaisi omista asioistaan juoruttavan selän takana muutenkaan!

Foorumin käytännöt

Mikäli kirjoitat päiväkirjassasi muista kuin itsestäsi, niin otathan huomioon, että heidät voidaan tunnistaa. Aina tulisi miettiä mitä kertoo ja kenestä. Voit miettiä ennen kirjoittamista ovatko jonkun toisen ongelmat sellaisia, että sinun pitää niistä internetissä puhua ja haluaisitko että päinvastaisessa tilanteessa sinun ongelmistasi puhuttaisiin muitten toimesta. Foorumin tarkoitus on olla vertaistukiryhmä saman kokeneiden kesken. Perheenjäsenten sairastumisista yms voi toki puhua, kun ne mieltä painavat, mutta miten paljon ja millä tyylillä, se on syytä harkita.

Älä puhu yksityishenkilöistä heidän oikeilla nimillään ellei sinulla ole lupa siihen (tai elleivät he ole omia lapsiasi, joiden nimen käyttämisestä olet itse vastuussa tiettyyn ikään asti). Äläkä anna sellaisia tietoja, joista heidät on helposti tunnistettavissa. Julkisuuden henkilöt sekä lääkärit (katso yllä oleva teksti aiheesta) ovat poikkeus tästä.

Mikäli loukkaannut jonkun henkilön kirjoituksista, niin parhaiten selvität asiaa ottamalla kirjoittajaan yksityisviestillä yhteyttä ja selvittelemällä asiaa hänen kanssaan kahden. Mikäli asia ei ratkea teidän kahden välillä, niin voit ottaa yhteyttä ylläpitoon ja me puutumme asiaan, jos katsomme sen tarpeelliseksi.

Muista hyvät käytöstavat ja kunnioita aina toisia ihmisiä foorumilla. Päiväkirjaan kommentoijien tulisi aina muistaa kenen päiväkirja on ja mitä tarkoitusta varten se on olemassa. Myös kirjoittajan tulee ottaa kommentoijansa huomioon ja heidän tarkoituksensa.

Jos et halua päiväkirjaasi kommentteja ilmoita siitä muille käyttäjille, vaikkapa otsikossa tai päiväkirjasi ensimmäisessä viestissä. Mikäli joku siltikin kommentoi päiväkirjaasi niin ota yhteys moderaattoreihin, jotka pystyvät sen ainoana poistamaan (jos olet itse kerinnyt jo vieraan viestin jälkeen jotain kirjoittamaan).

Kaikki kritiikki moderaattorien tekemille muokkaus- tai poistamispäätöksille tulee esittää joko suoraan alueen moderaattoreille, admineille tai neuvontaan. Päiväkirjat ei ole sitä tarkoitusta varten.

http://www.internetopas.com/netiketti/

*******

Näitä sääntöjä voidaan muokata tai tarkentaa, mikäli sille tulee tarvetta.

Palaa sivulle “Tervetuloa foorumille!”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija